Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

15 Kasım 2006

ŞIK SOFRALAR İÇİN...

Tüm bu şık tarifleri uygulayarak hazırlanan lezzetli yiyeceklerin güzel masalarda sunulması gereği atlanmaması gereken bir konu... Çünkü hazırladığımız yiyecekleri sevdiklerimize sunarken göstereceğimiz özen ,yemeği daha keyifli bir hale getirecektir. Bu doğrultuda özenli ,estetik yönden zengin ve incelikli bir masa düzenlemesi için ,bilmemiz ve dikkat etmemiz gereken ayrıntılardan söz etmek istiyorum biraz…
Misafirlerimize yemeklerimizi sunacağımız masanın örtüsünden başlayacak olursak ; yemek masamıza beyaz yada pastel rengi ,keten ,nakışlı yada dantel örtü koyabiliriz. Çok renkli ,alacalı örtü seçimlerinden kaçınmalıyız. Masaya koyduğumuz örtünün ,masanın yanlarından 30.cm.'den fazla sarkmamasına ,oturan kişilerin ayaklarına dolanacak şekilde abartılı bir uzunlukta olmamasına dikkat etmemiz gerekir. Masamızda uyum dikkat etmemiz gereken en önemli husus aslında. Örtüden yemek takımlarına, bardaklardan diğer gereçlere her şey "uyum" içinde olmalı. Peçeteler unutulmamalı. Dilerseniz yemek takımlarına uygun halka peçeteliklerden kullanabilir ,dilerseniz özenle sade bir şekilde katlayarak peçeteyi servis tabağının soluna yerleştirebilirsiniz.
Soframıza koyacağımız tabaklara gelince ;sunacağımız yemekler doğrultusunda tabak kullanmalıyız. En alta düz servis tabağı ,üzerine sulu yemek var ise çukur yemek tabağı ,çorba var ise çorba kasesi koymalıyız. Salata var ise salata tabağı servis tabağının sol ilerisinde durmalı. Ekmek tabağı ortaya ,meyve tabağı yine masanın ortasına konmalı. Bazı yemeklerin yenmeyen kılçık yada kemik kısımları için servis tabağının sol ön kısmına bir kemik tabağı konmalıdır. Tuz ve biberlik iki servis tabağı arasında masanın orta kısmına doğru ,yağ ve sirke sofranın ortasına yakın ,hardal ve diğer soslar da ,kullanılabilecekleri yemek var ise o yemek ile beraber sofraya getirilerek yağ ve sirkeye yakın yere konmalı. Masamızı süslemek amacıyla kullanacağımız çiçek tanzimleri masa örtüsü ve yemek takımlarıyla uyum içerisinde olmalı ,masanın ortasında kullanılmalı ve basık şekilli çiçekler tercih edilmelidir.
Sıra bardaklarda…Su bardağı tabağının sol ön kısmında ,şarap bardağı su bardağının sağında ,rakı bardağı su bardağının yanında yer almalı. Tabii rakı bardağı konulacaksa su bardağı rakı bardağıyla aynı ,şarap içilecekse su bardağı olarak kadeh tercih edilmeli.
Yemek çatalı tabağın solunda ,yemek bıçağı tabağın sağında ve kesici tarafı tabağa dönük olarak ,yemek kaşığı ise hemen bıçağın sağında yer almalı. Sağ yanda bıçak sol yanda çatal servis tabağına 1.er cm. yakınlıkta olmalı ve tüm bıçak ve çatallar kullanım sırasına göre dıştan içe doğru konmalı. Yani ilk kullanılacak olan en dışta olmalı. Meyve yada pasta çatalı tabağın önünde sağı sola doğru ,meyve yada pasta bıçağı çatalın yanında sapı sağa doğru keskin tarafı tabağa dönük olarak konulmalı.
İçme suyu ,sürahiyle ,maden suları ise kendi şişeleri ile sofraya getirilmeli ,kırmızı yada beyaz şaraplar ufak sürahiler içinde ,herkesin sıkılmadan kullanabileceği sayıda sofraya konmalı. Özel ve pahalı şaraplar şişelerinde saklanmalı ancak sofrada bulundurulmamalı.
Ayrıca davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri açısından ,her bir kişi için 60 cm yer olmalıdır.
Unutmamamız gereken ,ayrıntıların bütünü oluşturduğu ve şıklığın ayrıntılarda gizli olduğu aslında…
Soframıza ,sevdiklerimize ve misafirlerimize gösterdiğimiz özen hayatımıza gösterdiğimiz özendir…


Lezzetli ,bereketli ,şık ve keyifli sofralar diliyorum :)

Hiç yorum yok: