Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

19 Ekim 2006

Vee...çay keyfi ;

Yıllardır lezzetli masalara ,tatlı sohbetlere eşlik eden ,bazen yorgunluğumuzu dindiren ,kimizaman içimizi ısıtan bu keyifli içeceği hazırlamanın da püf noktaları var elbette...
Tiyakilerinin tabiriyle ;acımsı ve bulanık olmamalı ,kahveye dönük kırmızımsı(tavşankanı) bir rengi ,cam gibi parlaklığı ve miss gibi kokusu olmalı çayın.Kesinlikle sıcak içilmeli sonra ,arzuya göre ince belli cam bardakta yada porselen fincanda ikram edilmeli.
Peki usulüne göre çay nasıl hazırlanmalı ? Bu işin sırrı nedir ? Öğreniyoruz...




  • Öncelikle çaydanlığımız paslanmaz çelik ,teflon ,porselen yada cam olmalı.Çayımızda metalik bir lezzet istemiyorsak alüminyum ve emaye çaydanlık kullanmamalıyız.
  • Demlik ve bardaklarda asla deterjan yada sabun gibi temizleyicilerin kokusu bulunmamalı.
  • Çayı kapalı ,hava almayan kavanozlarda muhafaza etmeliyiz.Asla poşetten kullanmamalıyız.Çünkü hava alan çay bayatlar ve kokusunu kaybeder.
  • Çayı soğuk suyla yıkadıktan sonra demliğe koymalıyız.Bu şekilde çayımız tozlardan arınacağı için cam gibi olacaktır.Her bardak için bir çay kaşığı dolusu çay yeterli ölçüdür.Arzu edilirse bu aşamada demliğe çay ile beraber bir çay kaşığı tomurcuk çayı yada 2-3 tane karanfil ekleyerek farklı aromalarda çaylar da hazırlayabiliriz.
  • Kireçsiz ,kokusuz ,iyi suyla çay yapmalıyız.Önceden kaynatılmış su kullanmamalı ,her defasında demliğe taze su koymalıyız.
  • Su ısınırken ,çaydanlığın üzeri ve içindeki çay da buharın etkisiyle ısınacaktır.Su kaynadığı anda demlikteki yıkanmış çayın üzerine dökülmeli ,ocağın üzerinde kaynamakta olan suyunun üzerinde dem alması için bekletilmelidir.
  • 10-15 dakika sonra çayımız servise hazır olup ,yarım saat içerisinde tüketilmesi ise servis tavsiyesidir.
Afiyet olsun...
image hosting for myspace

Hiç yorum yok: