Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

01 Mart 2007

CAM ŞEKERLİ KURABİYELER


Daha önce birçok blogda yapılmış olan cam şekerli kurabiyelerden sık sık yapıyorum bende... Bu kez fotoğraf alıp paylaşmak istedim... Bu kurabiyeyi birkaç değişik hamur tarifi ile denedim önceleri... Cam şekere en güzel yakışan hamurun bu tarif olduğuna karar verdiğimden bu yana ,bu şekilde yapıyorum... Denemeyenler için tarif burada ;

Malzemeler :
125 gr. tereyağı
1,5 Türk kahvesi fincanı tozşeker
1 paket vanilya
1 su bardağı + 1 dolu yemek kaşığı un
20 adet küçük ,renkli cam şeker

pişirmek için yağlı kağıt


Malzemeler :
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekeri iyice çırpıyoruz. Elenmiş un ve vanilyayı ilave ederek yoğurup elimize yapışmayan orta sertlikte bir hamur elde ediyoruz. Hamuru buzdolabında yarım saat kadar dinlendirdikten sonra merdane ve biraz un yardımıyla yarım cm. kalınlığında açarak var ise şekilli kurabiye kalıplarıyla ,yok ise bir çaybardağının ağız kısmıyla kesiyoruz. Kestiğimiz hamurların ortalarına küçük bir şişe kapağı yada var ise daha küçük bir kalıp ile keserek pencereler açıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine kestiğimiz hamurları ikişer cm. aralıklarla diziyoruz. Gelen birkaç soru üzerine kullandığım cam şekerlerin fotoğrafını da ekledim... Bakkalda ,marketlerde satılan bildiğiniz ,çocukluğunuzdan beri yediğiniz ,misafirlere ikram edilen ,şeffaf ,sert şekerlerden kullanıyoruz. Cam şekerleri renklerine göre ayırarak iri iri kırıyoruz. Metal havan bu iş için çok ideal... Kestiğimiz hamurların ortalarına açtığımız pencerelere ,kırdığımız şekerlerden farklı renklerde ve pencerenin dışına taşmayacak şekilde ikişer üçer parça yerleştiriyoruz. Tüm kurabiyeler için aynı işlemi uyguladıktan sonra önceden ısıttığımız 180 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika kadar üzerleri kızarmayacak şekilde pişiriyoruz. Kurabiyeyi ucundan tutup kaldırmak ister gibi yaptığınızda hamur kısım rahatlıkla yağlı kağıttan ayrılıyor ise kurabiyeler pişmiş demektir. Pişen kurabiyeleri fırından çıkarıp eriyen şekerlerin donup sertleşmesi için 5-6 dakika fırın tepsisinde bekleterek tepsiden çıkarıyoruz. En az yarım saat kadar dinlendirdikten sonra çay ya da kahve ile servis yapıyoruz.



Afiyet olsun...



15 yorum:

Tuba dedi ki...

Nilay'cigim merhaba, asagida ki kurukafayi cok begendim:)). Cadilar bayrami icin cok guzel bir fikir:))) Galiba ortami yumusatmak icin de bugun bu cici kurabiyeleri koydun:)) Gecrekten cok cici olmuslar, galiba pastaci Burcu'nun da buna benzer bir tarifi vardi. Ama emin degilim. Sevgilerimle,

munevver dedi ki...

Nilaycığım,günaydın..Tavuklu bulgurlu köftenin sonucunu yazayım derken 2 resimle karşılaştım.O pasta nasıl yenir acaba?
Kurabiyelerin şekerleri ne güzel renk oluşturmuş Ellerine sağlık.Çok şekerler...
Esas konumuz köfteye gelelim.nefis oldu Nilay.Çok teşekkür ederiz ailece...Şu anda (şaşırma ama) herkes gitti.Kahvaltıda da bir dilim yiyiyorum...Çayla pek güzel oluyor..
Sevgiyle,nanelimon.

Adsız dedi ki...

Nilaycım merhaba, kurabiyeler çok şirin olmuşlar.
Ellerine sağlık.
Bende birkaç blogta görünce heveslenmiştim, şimdi sendede görünce en kısa sürede denemek şart oldu galiba :))

*Ra dedi ki...

Nilaycığım senin ekmek köftelerinden yaptım, gel gör istersen.
bu arada ne güzel şeyler yapmışsın.
Cam şekeri burada bulmak zor ama. Ben de çok istiyorum yapmayı. Bulursam ilk fırsatta senin tavsiyen üzerine bu tariften yararlanacağım.
Sevgilerimle...

pecete dedi ki...

Seni sempatik şey seni...Nilay, sevgili konusunda haklıydın.Bolca zaman ayırdım...sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Nilay'cim,
Oncelikle kurabiyeler bir harika, eline saglik. Kuru kafa pastaya gelince de degisik bir fikir neden olmasin, ozellikle Tuba'nin dedigi gibi cadialr bayramina harika bir oneri. Ama ben gene de kurabiyelerini tercih edecegim.
Sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nilay
kurabiyelerin çok güzel, ortalarındaki renkler ne güzel karışmış birbirine..
Ellerine sağlık.
alttaki pasta için yorum yapamıyorum. Bu pastadan yiyebileni tebrik ediyorum sadece:)
sevgiler

Tijen dedi ki...

Sevgili Nilay,
Bugün sana bol güneş ve frezyayla sümbül kokusu yolluyorum. Tadını çıkar!
Tijen

hayat dedi ki...

Merhaba Nilaycığım, kurabiyeler çok şirin görünüyorlar cam şekerlerde parlak harika bir görüntü vermişler.Ellerine sağlık canım.

Sevgiler...

Özlem dedi ki...

Merhaba Nilay ,

Birbirinden güzel ve farklı tariflerinle dolu sayfan gerçekten çok güzel. İçinde ilk fırsatta denemek istediğim çok sayıda tarif var. Ellerine sağlık.

Görüşmek üzer... sevgiler

nilay dedi ki...

Evet Tuba'cım :)
sayfayı açınca dumur olmasın arkadaşlarım diyerekten ,bu cici kurabiyeleri koydum önce :)İlginç bir pasta değil mi...
Dediğim gibi daha önce birçok arkadaş uygulamıştı bu tarifi...Ben yeğenimin okul kermesinde tadına baktım geçenlerde...Sonra ekiden yaptığım birkaç kurabiye hamuru tarifiyle deneyerek en yakışanın bu olduğuna karar verdim...Teşkkür ederim canım :)

sevgiler

Münevver'ciğim ;
tavuklu köfteyi deneyip beğenmenize çok sevindim :) şaşırmadım çünkü ertesi gün kalanı bende kahvaltıda çayla yemiştim canım :) Pastaya gelince ;vallahi nasıl yenir benimde fikrim yok...iyi bir işçilik ama ,yeme fikri ı ııııh :s
teşekkür ederim...sevgilerimle :)

nilay dedi ki...

Sevgili Pembeli ;
teşekkür ederim :)dediğin gibi şekilleri çok cici oluyor bu kurabiyelerin...özellikle çocuklar bayılıyorlar renklerine...tavsiye ederim canım :)

Rabia'cım ;
geldim baktım ,seninde ellerine sağlık :) beğenmenize çok sevindim...nefis görünüyorlar...Cam şeker bulursan mutlaka dene derim...teşekkür ederim :)

sevgiler

Sevgili Peçete ;
hoşgelmişsiiin :) epeydir görünmüyordun.Sık sık beklerim bak ;) teşekkür ederim...

Aybike'cim ;
kesin cadılar bayramı için düşünülmüştür dediğiniz gibi..teşekkür ederim canım :)

sevgiler

nilay dedi ki...

Pınar'cım ;
teşekkür ederim canım :) Şekerlerin renkleri çok güzel oluyor bu kurabiyede zaten...Bende sana katılıyorum pasta konusunda :))

sevgilerimle

Tijen'cim ;
güne başlarken ilaç gibi geldi :) teşekkür ederim canım...bende sana sevgilerimi ve pozitif enerjimi gönderiyorum :)

Sevgili Hayat ;
teşekkür ederim...kurabiyeleri tavsiye ederim

sevgiler

Özlem'cim ;
hoşgelmişsin :) hemen iade-i ziyaret yaptım sana...sık sık beklerim canım :)

sevgiler

Adsız dedi ki...

MERHABA
CAM ŞEKERLERİ NERDEN TEMİN EDEBİLİRİZ.

nilay dedi ki...

Sevgili ismini belirtmemiş ziyaretçim ;
cam şekerleri mahalle bakkalınızdan bile temin edebilirisiniz. Kafanızda daha netleşmesi için kullandığım şekerlerin fotoğrafını da ekledim... Umarım soru işareti kalmamıştır :) Yine beklerim