06 Eylül 2007

BOL ÇİKOLATALI ,PORTAKALLI ve BADEMLİ YAŞ KEK...


Bugün sevgili Fındık'ın doğum günü... Yeni yaşının ona mutluluk getirmesini diliyorum :) Fındık için doğum günü hediyesi olarak ;çok sevdiğim bir çikolatadan esinlenerek ,bol çikolatalı ,portakallı ve bademli bir kek yaptım. Bu üç farklı aromanın birleşimi bence mükemmel ;)
İşte kekin tarifi ;

Malzemeler :
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/4 su bardağı süt
1/4 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı kekun
3 yemek kaşığı kakao
1 çay fincanı kurutulmuş portakal kabuğu şekerlemesi
yarım portakal kabuğu rendesi
150 gr. badem
sos için ;
1 paket bitter çikolata
1 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı süt
4 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Bademleri sıcak suda 1 saat kadar bekletiyoruz. Ardından kabuklarını soyup bir tavaya alıyoruz. 1-2 dakika kadar ocağın üzerinde bademleri kurutarak çeviriyoruz. Ardından bıçakla iri parçalara bölüyoruz. Portakal kabuğu şekerlemelerini de 7-8 dakika kadar sıcak suda bekletip suyunu süzerek kağıt havlu üzerine alıp sularının süzülmesini sağlıyoruz.
Derin bir kaba yumurtaları kırıp ,şekerle beraber 7-8 dakika kadar mikser yardımıyla çırpıyoruz. Sütü ,sıvıyağı ve portakal kabuğu rendesini ilave ederek 2-3 dakika daha çırpıyoruz. Ayrı bir kapta elediğimiz kekun ( kek un kabartma tozu içermektedir. Normal un kullanıyorsanız 1 paket kabartma tozu ve mevcut un miktarından bir yemek kaşığı unu eksiltip yerine 1 yemek kaşığı pirinç unu ekleyebilirsiniz ) ,kakao ,kırık bademler ve portakal kabuğu şekerlemelerini birlikte harmanlıyoruz. Bu karışımı yumurtalı karışıma ekleyerek ,kaşıkla yavaşça karıştırıyoruz. Kek hamurunu yağlanmış kek kalıbına ( ben borcam kek kalıbı kullandım ) döküp önceden ısıttığımız 180 derece fırında 50 dakika kadar pişiriyoruz. Kek pişerken sos için süt ,parçaladığımız çikolata ,kakao ve şekeri bir kapta ocağın üzerine pişiriyoruz. Sosu soğutuyoruz.
Keki fırından çıkardıktan yaklaşık yarım saat sonra kalıptan çıkarıyoruz. Kek kalıbının içine sosu döküp keki tekrar aynı şekilde kalıba geri koyuyoruz. Böylelikle kekin sosu iyice emmesini sağlıyoruz. Bir saat kadar sonra keki kalıptan çıkarıp bir tabağa ters çeviriyoruz. Buzdolabında 5-6 saat kadar beklettikten sonra dilimleyip servis yapıyoruz.


Afiyet olsun...



14 yorum:

  1. Fındık'a mutlu yıllar.Kek te çok güzel görünüyor....Eline sağlık.....

    YanıtlaSil
  2. findiga nice mutlu yillar enfes olmus ellerine sglik canim

    YanıtlaSil
  3. Ben de mutlu yıllar diliyorum Fındık'a...

    YanıtlaSil
  4. çok davetkar görünüyor,çikolatalı olan herşeye bayılırım,ama bu çikolata ötesi bir görüntüye sahip.paylaştığınız için teşekkürler.
    makarnaci.blogcu

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Cafe Sardunya,

    kek nefis görünüyor.

    Fındık'ın yeni yaşı kutlu olsun. Nice güzel yıllara. :)

    portakal ve çikolataya bir arada zaten bayılırım. Bir de badem eklenirse bu ikiliye nasıl olduğunu tahmin bile edemiyorum.

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Nilay ne muhteşem bir görüntü bu böyle. Ellerine sağlık. Fındık' a da ömür boyu mutluluklarç

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Nilay ne muhteşem bir görüntü bu böyle. Ellerine sağlık. Fındık' a da ömür boyu mutluluklarç

    YanıtlaSil
  8. Esim gormesin bu harika seyi.Sevdigi uc malezeme icinde cunki.Ellerine saglik Nilay'im.

    YanıtlaSil
  9. Fındık' a nice yaşlara diyorum:)) Pasta harika güzel arkadaşım...

    YanıtlaSil
  10. fındığa mutlu yıllar dilerim.ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Nilay'cigim,
    Goruntu her zamanki gibi super,tadi daha da super, ellerine saglik.

    Nilay'cigim eger kabul edersen kisacik bir oyuna davetlisin, kabul edersen sayfamda ayrintilar, ve de cok sevinirim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Nilay hayırlı, bereketli ramazanlar dilerim !Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Ayip olmazsa acab afindik kim diye sorabilir miyim :)
    Mutlu ramazanlar dilerim Kurabye guzeli,
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Merhaba ben fındık :) ,,doğum gününü kutluyan tüm arkadaşlara teşekkür ederim ...

    YanıtlaSil