Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

06 Nisan 2008

TATLI EKŞİ SOSLU TAVUK

.

Çin Mutfağı klasiklerinden bir lezzet... Çıtır çıtır ,tatlımsı ,ekşimsi ve çokk lezzetli... Dünya mutfaklarından farklı tadları mutfağımda pişirmekten çok keyif alıyorum. Çin mutfağı da sevdiğim mutfaklar arasında... Tatlı ekşi soslu tavuğu Çin Mutfağını sevenlere tavsiye ediyorum ;)

Malzemeler :
1/2 kg. tavuk göğsü
2 yemek kaşığı soya sosu
1 yumurta
1/3 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
Yarım çay bardağı su
tuz
2 adet havuç
2 ade kabak
3 adet yeşil biber
1/2 adet kurusoğan
tuz
2 yemek kaşığı soya yağı,
sos için ;
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı esmer şeker
1 tutam zencefil
tuz
2 adet limon
2,5 çay bardağı su
1 yemek kaşığı nişasta
üzerine ;
susam
kızartmak için ;
soya yağı
.
Yapılışı :
Öncelikle tavuk etlerini kuşbaşından biraz daha irice doğruyoruz. Soya sosunda dinlenmeye bırakıyoruz. Havuçları ,biberleri ve kabakları ince uzun doğruyoruz. Teflon tavaya koyarak soya yağında kısık ateşte diriliğini kaybetmeyecek şekilde pişiriyoruz. Ocaktan almadan önce ince rendelediğimiz soğanı ekleyerek 1-2 dakika kavurup ocağı kapatıyoruz.
Derin bir kaba 1 yumurtayı kırıp iyice çırpıyoruz.Suyu ilave ettikten sonra un ,nişasta ve tuzu ekleyerek pürüzsüz bir karışım elde etmek için iyice çırpıyoruz. Tavukları bu karışımın içerisine atıp elimizle iyice karıştırıyoruz.
Sos için salçaları suyu sos tavasına alarak ocağa koyuyoruz. Balı ,şekeri ,zencefili ve limonu ekleyerek kaynatıyoruz. Son olarak 3 yemek kaşığı suda sulandırdığımız nişatayı hızlı hızlı karıştırarak sosa ilave ediyoruz. Sosumuz hazır...
Kızartma tavasına soya yağını koyup ocağa alıyoruz. Orta ateşte nişastalı bulamaçla karıştırdığımız tavuk parçalarını teker teker tavaya alıp kızartıyoruz. Kızaran tavuk parçalarını kağıt havlu serdiğimiz bir tabağa çıkarıyoruz. Tüm tavuklar kızarınca hazırladığımız sosu tavuklara karıştırıp bulanmasını sağlıyoruz. Servis tabağına önce sebzeleri yayarak üzerine soslu tavuğu koyup sıcak sıcak servis yapıyoruz.




Afiyet olsun...

.

5 yorum:

Yasemin dedi ki...

bayilirim bu yemege cin yemeklerinde en sevdigim tavuklardan biri! ev yapimi daha guzel olur kesin! ellerine saglik!!

Gönül dedi ki...

canikom kı pek güzel olmuş ellerine sağlıkkkkkk......pek severim üzerinede kızarmış dondurma rica ediyim çin lokantası keyfi yaşayalım:)))

Aybike Ceylan dedi ki...

Nilay'cigim,
Ellerine saglik, cok leziz olmus.

Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta sonu diliyorum.

uygarimizlahayat dedi ki...

Hemşerilerimmmmmmm nerdesiniz siz yaaa, nerelere saklandınızzzzz, ben sizi nasıl bulucam böyle zorla, canım sayfan harikaaaa, ellerine sağlık, canım izmirliler buluşması yapacağız ismini şekerden düşler seldadan aldım sağolsun,sende katılmak istersen cevabını beklerim, sevgiyle kal...

Adsız dedi ki...

Nilay, yegenim uzun zaman once bu tavugu anlatmis, hep disaridan ismarladiklarini ama evde kendi yapmak istedigini soylemisti. Bir turlu bulamamistim. Guvenilir bir yerde :) buldum, ne guzel. Tariflerinin hangi birini deneyecegimi sasiriyorum,hepsi secmece :) Son etkinlikte verdigin deniz borulceli balik corbasi ise listede birinci..Tariflerini paylastigin tekrar tesekkurler. Bu taraflardan cok dua aliyorsun.